Женско уро здраве

Женско уро здраве

Женско уро здраве

Инфекцията на пикочните пътища е широко разпространено заболяване в наши дни, което се причинява от различни микроорганизми. Статистически, повечето инфекции на пикочните пътища са причинени от бактерии. В по-редки случай те се причиняват от гъбички и по изключение от вируси. Инфекцията на пикочните пътища е сред най-честите инфекции при хората, като по често засегнат е женският пол.

Следващата статия ще разгледа какво представляват инфекциите на пикочните пътища, какви са симптомите, защо жените са по-често засегнати и как може да се профилактират тези заболявания.

Какво представляват инфекциите на пикочните пътища?

Пикочният тракт се състои от:

 • бъбреци;
 • уретери;
 • пикочен мехур;
 • пикочен канал;

Повечето инфекции на пикочните пътища включват само уретрата и пикочния мехур, т.е. концентрирани са само в долния тракт. Въпреки това, те могат да включват уретерите и бъбреците от горния тракт. Въпреки, че инфекциите на пикочните пътища на горния тракт са по-редки от тези на долния, те обикновено са по-тежко протичащи и изискват квалифицирано медицинско лечение.

Най-често изолираните причинители на инфекциите на пикочните пътища са:

 • Gardnerella Vaginalis;
 • Candida albicans;
 • E.Coli.

Какви са симптомите?

Симптомите на инфекциите на пикочните пътища зависят от това коя част от пикочните пътища е инфектирана.

Инфекциите на пикочните пътища на долния тракт засягат уретрата и пикочния мехур. Симптомите включват:

 • парене при уриниране;
 • повишена честота на уриниране, но без отделяне на голямо количество урина;
 • засилено усещане за нужда от уриниране;
 • кървава урина;
 • мътна урина;
 • урина, която прилича на кола или чай;
 • урина със силна миризма;
 • тазова болка – при жените най-често.

Инфекциите на пикочните пътища на горния тракт засягат бъбреците и уретерите. Те могат да бъдат потенциално животозастрашаващи, ако бактериите преминат от заразения бъбрек в кръвта. Това състояние, наречено уросепсис, може да причини опасно ниско кръвно налягане, шок и дори смърт. Симптомите включват:

 • болка и чувствителност в горната част на гърба и отстрани;
 • тръпки;
 • треска;
 • гадене;
 • повръщане.

Защо жените по-често страдат от инфекции на пикочните пътища?

Дългогодишни проучвания са доказали, че съществуват определени рискови фактори за развитие на инфекции на пикочните пътища, които са характерни само за женския пол. Причината се корени главно в женската анатомия.

Жените имат по-къса уретра от мъжете

При жените уретрата е много близо както до вагината, така и до ануса. Това увеличава вероятността от развитие на инфекции на пикочните пътища. Бактериите, които могат естествено да населяват местата около вагината и ануса, могат да доведат до инфекция в уретрата и останалата част от пикочните пътища.

Уретрата при жените е по-къса, следователно бактериите имат по-малко разстояние, което да изминат, за да навлязат в пикочния мехур.

Спермицидни средства

Спермицидите могат да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища, тъй като могат да нарушат вагиналния микробиом. Това води до свъхрастеж на бактериите или гъбичките, които нормално населяват влагалището.

Диафрагми

Диафрагмите могат да окажат натиск върху уретрата. Това може да намали изпразването на пикочния мехур, увеличавайки риска от бактериален растеж и развитие на инфекция на пикочните пътища.

Намаляване на нивата на естроген

След менопаузата, намаляването на нивото на естроген променя нормалните бактерии, които населяват влагалището на жената. Това може да увеличи риска от инфекции, поради свъхрастежа им.

Как може да се профилактират инфекциите на пикочните пътища при жени?

Съществуват няколко домашни лека за инфекциите на пикочните пътища. Един от тях е пиенето на повече вода през деня. Това помага на тялото да изчисти инфекцията по-бързо.

Друг широко достъпен и вкусен лек са червените боровинки. Сокът от червена боровинка или червените боровинки сами по себе си не лекуват инфекциите на пикочните пътища, след като те вече са започнали. Въпреки това, определено вещество в боровинките може да помогне за предотвратяване на прикрепването на определени видове патогенни бактерии, които могат да причинят бактериална инфекция на пикочните пътища. Това може да бъде полезно за предотвратяване на бъдещи инфекции на пикочните пътища.

На пазара вече се е доказал с отличните си качества женски пробиотик с добавена червена боровинка CranRich® 300 mg – Women`s Multi Probiotic. Това е естествен продукт за поддържане на нормална микрофлора на влагалището и нормалните функции на пикочо-половата система. Защитава деликатната микрофлора на влагалището и пикочните пътища, също така осигурява и отлично храносмилане.

Women`s Multi Probiotic е спезиално разработен да допринася за поддържането на здравословна среда във влагалището и пикочните пътища. Продуктът предоставя сигурна защита срещу едни от най-упоритите и трудно податливи на лечение патогени микроорганизми.

Всяка капсула от Women`s Multi Probiotic гарантирано доставя на организма минимум 12 млрд. активни клетки от 10 пробиотични щама за защита на вагиналното равновесие. Те са в комбинация с CranRich® – активен концентрат от червена боровинка за нормалното състояние на пикочо-половата система.

Това, което отличава Women`s Multi Probiotic от другите подобни продукти на пазара е това, че предоставя огромно разнообразие от специално култивирани живи лактобацили и бифидобактерии, които насърчават възстановяването на нормалната вагинална флора. Продуктът комбинира щамове, чието благотворно въздействие върху вагиналната флора и стомашно-чревния тракт, е проучено и научно доказано. Women`s Multi Probiotic предоставя оптимално количество лактобацили, които потискат растежа на анаеробната флора. Те поддържат състава на обичайната микрофлора на влагалището и нормалното състояние на пикочните пътища.

Women`s Multi Probiotic съдържа и фруктоолигозахариди. Това са късоверижни олигозахариди, които имат допълнителни ползи за стомашно-чревния тракт – леко слабително действие, увеличават растежа на бифидобактериите и редуцират нивата на различни патогени в дебелото черво.

Заключение

Инфекциите на пикочните пътища са относително често срещано състояние. Те могат да включват инфекция на пикочния мехур, уретрата, уретерите или бъбреците. Най-честата причина са бактериите, въпреки че могат да бъдат причинени и от вируси или гъбички.

X
Add to cart