Хидратация на кожата през лятото

Хидратация на кожата през лятото

Справянето с кожа, която е суха, червена, люспеста или просто раздразнена е трудна задача, особено през летните месеци. Тогава човек трябва да се погрижи не само за поддържането на хидратацията в нея, но и да предпази кожата си от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Бариерата на кожата е изградена от холестерол и мастни киселини. Тя е отговорна за задържането на влагата и поддържането на кожата хидратирана и здрава. Когато бариерата е повредена или компрометирана, тогава кожата не може да задържи влагата и това може да причини сериозни проблеми, поради намаляване хидратацията на кожата.

За щастие, увреждането на кожната бариера е възстановимо състояние. Правилните промени в начина на живот и използването на подходящите продукти може бързо да възстанови оптималната хидратация на кожата. През лятото освен за хидратацията, човек трябва да обърне внимание и на защитата на кожата си от ултравиолетовите лъчи на слънцето като използва ежедневно слънцезащитен крем. Препоръчва се той да бъде със слънцезащитен фактор най-малко 30.

Следващата статия съдържа няколко лесно приложими съвета за поддържане хидратацията на кожата през летните месеци.

Как лесно да проверите нивото на хидратация на кожата си?

Има прост тест, чрез който човек да провери нивото на хидратация на кожата си. С палеца и показалеца се щипва частта на кожата, където се срещат бузата и областта под очите. Ниво на хидратация се показва от това колко бързо кожата се връща на мястото си, след щипването. Колкото по-бързо се връща, толкова по-високо е нивото на хидратация и обратно. Кожата, която бавно се връща в обичайното си положение, често показва признаци на дехидратация.

Приемайте достатъчно количество вода

Когато става въпрос за поправяне на кожната бариера, много хора се фокусират единствено върху продуктите, които използват върху нея. Но това, което навлиза вътре в тялото, е също толкова важно, колкото и това, което се поставя върху най-големия орган на тялото.

Така че, ако човек цели да поправи кожната си бариерата и да оптимизира хидратацията на кожата си, трябва да даде на организма си това, от което се нуждае, за да остане хидратиран. С други думи, за да бъде хидратирана кожата през лятото, а и не само, е изключително важно да се пие достатъчно вода.

Кожата се състои от 30% вода, следователно доставянето на необходимото ѝ количество в организма е есенциално за здравето. По този начин се компенсира загубата на вода чрез изпотяването, която през лятото е доста по-изразена. Също така, пиенето на достатъчно чиста вода спомага и за увеличаване на хидратацията в кожата.

През летните месеци, допълнение към пиенето на много вода експертите препоръчват и ограничаване приема на кафе и алкохол. И двете течности действат като диуретици и потенциално могат да доведат до дехидратация.

Използвайте правилната грижа за кожата

За подобряване хидратацията на кожата през лятото, а и не само е необходимо използването на правилните продукти за грижа за кожата. Най-важните съставки, които трябва да присъстват в състава им, са:

 • серамиди – подпомагат възстановяването на кожата и предотвратяват трансепидермалната загуба на вода;
 • хиалуронова киселина (HA) – съставка, която свързва влагата и спомага за забавяне на скоростта, с която водата се изпарява от кожата;
 • липиди и мастни киселини – съставят кожната бариера.

Увеличете приема на колаген

През лятото кожата е изложена за по-дълго време на пагубното действие на ярките слънчеви лъчи. Ултравиолетовата светлина от тях предизвиква разрушаване на колагена в кожата. По този начин еластичността ѝ намалява и се ускоряват процесите на стареенето ѝ.

Микроелемент, който може да засили производството на колаген в кожата и да ускори процеса на възстановяването ѝ е цинкът. Храните с високо съдържание на цинк, които са широко достъпни през лятото включват:

 • миди;
 • боб;
 • месо;
 • ядки;
 • семена;
 • пълнозърнести храни.

Най-новите проучвания сочат, че ежедневната консумация на колаген може да бъде от полза не само за кожата, но и за ставите. Продукт, произведен от изцяло естествени съставки помагащ при проблеми със ставите и кожата е Биосел колаген 500 mg.

Биосел колаген (BioCell Collagen) е натурален продукт, източник на високо усвоим хидролизиран колаген в комбинация с хиалуронова киселина и хондроитин сулфат. Продуктът има следните ползи по отношение на кожата:

 • спомага за намаляване признаците на кожно стареене – фини линии и бръчки, сухота, загуба на еластичност и отпускане;
 • насърчава производството на хиалуронова киселина, колаген, еластин и други компоненти, важни за поддържането на кожата хидратирана;
 • намалява зачервяването, лющенето и сухотата ѝ;
 • може да спомогне за редуциране на целулита в проблемните области.

Биосел колаген (BioCell Collagen) е продукт подобряващ хидратацията и цялостния вид на кожата. Той е особено подходящ за летните месеци, когато кожата е изложена на вредните ултравиолетови лъчи, разрушаващи колагеновите влакна в нея.

Заключение

За поддържане хидратацията и здравето на кожата през лятото най-важно е приемането на достатъчно количество вода, използването на овлажняващи кремове и слънцезащита и не на последно място консумация на храни съдържащи цинк и хранителни добавки с колаген.

X
Add to cart