Природни средства за силен имунитет

Природни средства за силен имунитет

В разгара на грипния сезон ни атакуват множество респираторни вируси. В допълнение към това, непостоянните температури, забързаният начин на живот, нездравословното хранене (покрай празниците) и повишените нива на стрес допринасят за намаляване защитните сили на организма. Природните средства са отличен избор за повишаване на имунната система и правилно функциониране на тялото.

  • Ехинацеята е многогодишно растение, познато от древността с многобройните си полезни за организма свойства–  тя е мощен имуностимулатор- при първи симптоми на настинка и грип подсилва имунитета и ускорява оздравителния процес. Повишава образуването на бели кръвни клетки и се използва  при инфекции на дихателните пътища като противовъзпалително и антисептично средство. Действа благоприятно при заздравяването на рани и изгаряния.

Ехинацея с вит. С  (Natures way)- представлява мощна комбинация от органична Ехинацея с витамин С и калций за поддържане нормалното функциониране на имунната система. Противодейства на симптомите на настинка и грип и скъсява периода на боледуване . Облекчава състоянието при инфекции на горните дихателни пътища. Намалява болките в гърлото и облекчава дишането. Също така намалява чувството на умора и отпадналост.

  • Черен бъзПлодовете на черния бъз съдържат изключително полезни вещества – витамини от група В, А и С,  желязо, фосфор и мед. Това  прави  черния бъз мощен имуностимулатор, осигуряващ защита срещу бактерии и вируси. Съдържащите се в него флавоноиди намаляват оксидативния стрес и предпазват  организма от клетъчни увреждания. Черният бъз  води до общо укрепване на имунната  и дихателната система при инфекции и намалява възпалението. Подпомага сърдечно-съдовата система като понижава нивата на лошия холестерол и регулира кръвното налягане.

Самбукус Original  сироп (Natures way)  съдържа екстракт от плодове на култивиран черен бъз- притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства- повлиява отлично инфекциите на горни дихателни пътища и кашлица от различен произход.Освен това  оказва благоприятен ефект върху обмяната на веществата, очистването на организма от токсини и благоприятства нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Андрографисът е познат още като „Индийска ехинацея“. Съдържа андрографолиди, които притежават силни противовъзпалителни, антивирусни и антиоксидантни свойства. Билката подпомага имунната система, облекчава болките в гърлото и намалява кашлицата при вирусни респираторни инфекции и ограничава риска от заразяване с грип. Подходящ за превенция или допълваща  терапия при простуда и грип, ангина, кашлица, синузити.

Синулан форте –  е комбиниран препарат от растителни екстракти за подпомагане нормалната функция на горни дихателни пътища и синусите, и е подходящ при хрема  и синузит. Намалява отока на носната лигавица и облекчава дишането.

  • Пеларгониумнаричат го „Африкански здравец“. Древните племена са го прилагали за облекчаване на възпаления на горните дихателни пътища и простудни заболявания.

Билката набира популярност  в наши дни при възпалено гърло, простудни заболявания и синузит.

Умкалор– съдържа течен екстракт от корени на пеларгониум-  притежава противовирусни и антибактериални свойства- намалява симптомите на настинка и скъсява периода на боледуване. Също така има  муколитичен ефект и улеснява отхрачването.

  • Бета глюкани – представляват полизахариди, които се съдържат в клетъчните стени на дрождите. Извличат се от микроорганизми, гъби и зърнени култури.

Бета глюканите подобряват работата на имунната система като активират макрофагите. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип, повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които унищожават вирусите. Бета-глюканите имат силен антиоксидантен ефект. Също така подсилват издръжливостта на организма при стрес, голямо физическо и психическо натоварване.

Дефендил– съдържа бета-глюкани от гъба Кладница- осигурява подкрепа на имунната система, повишавайки защитните сили на организма. Използва се при повишена физическа и психическа работа. Подходящ,както за профилактика,така и при първи симптоми на разболяване. Приема се сутрин на гладно, около половин час преди хранене.

  • Спирулина – позната още от Древността, тя е присъствала в менюто на ацтеките и други цивилизации в миналото. В наши дни е известна като “суперхрана“. Тя е отличен източник на редица макро- и микроелементи, протеини, есенциални аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини. Притежава антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкия организъм. Спирулината регулира артериалното налягане и нивото на кръвната захар, увеличава физическата сила и издръжливост, спомага за изчистване на организма от тежки метали.

Здравата и силна имунна система не е константа и за нея трябва да се грижим с любов и постоянство. Здравословният начин на живот и правилно избраните добавки ще ви помогнат да се насладите на зимата. И не забравяйте, че щастието е най-доброто лекарство!

Автор на статията Веселина Стоянова Магистър-фармацевт и управител Аптека Farmavision

Автор на статията Веселина Стоянова
Магистър-фармацевт и управител Аптека Farmavision 

X
Add to cart