Детско здраве през лятото

Детско здраве през лятото

Отглеждането на физически здрави и щастливи деца е отговорна задача, с която е натоварен всеки родител. Всеки ден, решенията, които той взима по отношение на възпитанието, образованието, храненето и цялостното здраве се отразяват върху формирането на детето като човек. Поради това, важните избори касаещи потомството трябва да бъдат добре обмислени и съгласувани между двамата родители.

С настъпването на летния сезон, в детския организъм протичат процеси целящи адаптация към новите атмосферни условия. Следващата статия предлага няколко общи съвета за родители по отношение на запазване и укрепване детското здраве през лятото.

Защитете кожата им от слънцето

Ултравиолетовата (UV) светлина идваща от яркото лятно слънце може да увреди кожата на детето, както и да увеличи шансовете за развитие на рак на кожата по-късно през живота му.

Бебета под 6 месеца не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, ако е възможно. Най-добре е то да бъде на сянка по време на разходките през лятото. Също така е добра идея да бъде облечено с шапка, както и с леки дрехи, които покриват ръцете и краката му. Имайте предвид и, че бебетата могат бързо да прегреят, затова не забравяйте да наблюдавате внимателно детето си за признаци на дехидратация. Повечето педиатри не препоръчват използването на обикновен слънцезащитен крем при бебета под 6 месеца, тъй като рискът от странични ефекти като обрив е голям. В случай, че искате да използвате слънцезащитен крем за вашето бебе, не забравяйте да се консултирате с педиатър за формули, специално разработени и предназначени за бебета.

Бебетата над 6 месеца и всички деца трябва да носят слънцезащитен крем, за да предпазят кожата си от изгаряне през летните дни. Според Европейската академия по дерматология, родителите трябва да избират слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 30 за своите деца. Той трябва да бъде нанесен преди излагане на слънце и подновяван отново на всеки 2 часа или по-често, ако детето се поти или плува във вода.

Осигурете им здравословна диета

Изборът, който родителят прави по отношение на диетата на своето дете, може да повлияе на хранителните му навици в бъдеще. Освен това, небалансираната диета през детството може да допринесе за различни здравословни състояния по-късно в живота като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Поради това, силно се препоръчва на родителите да включат в диетата на децата си през лятото, а и не само повече от следните групи храни:

 • пресни плодове и зеленчуци;
 • пълнозърнести храни;
 • нетлъсто месо;
 • риба;
 • млечни продукти;
 • богати на фибри храни като боб и зеленолистни.

Някои храни и напитки, консумацията на които е добре да се ограничава от родителите, са тези, които са с високо съдържание на:

 • наситени или трансмазнини;
 • сол;
 • захар;
 • рафинирани въглехидрати.

Погрижете се за нормалното функциониране на имунната им система и стомашно-чревния тракт

Дебелото черво на децата, подобно на възрастните се населява от множество полезни бактерии. Тяхното присъствие в организма е важно не само за състоянието на стомашно-чревния тракт, но и за правилното храносмилане. Изследванията показват, че „добрите” бактерии имат важно значение за имунния отговор, когнитивното здраве, състоянието на пикочо-половата система и др. Те произвеждат значителен брой полезни вещества, включително важни ензими и клетъчни биопродукти, и по този начин реализират положителното си въздействие върху цялостното здраве на организма.

През лятото, поради честите пътувания, смяната на обстановката, промените в диета през ваканцията, в която присъстват повече сладки и тестени храни се нарушава балансът на микрофлората в дебелото черво. Иновативен продукт на пазара благоприятстващ възстановяването на състоянието на детския стомашно-чревния тракт е Примадофилус кидс с вкус на череша.

Продуктът осигурява 3 милиарда жизнеспособни млечни бактерии от Lactobacillus plantarum, L. acidophilus и Bifidobacterium bifidum/lactis. Комбинацията от тези три пробиотични щама възстановява баланса на чревната флора и въздейства благотворно върху целия организъм.

Примадофилус кидс се отличава със следните характеристики:

 • Насърчава развитието на полезни бактерии и възстановяването на нормалната микрофлора на червата;
 • Подпомага процесите на храносмилане и оптималното усвояване на полезните вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и др.;
 • Има благотворно въздействие върху функциите на имунната система;
 • Подходящо средство за профилактика или допълнителна терапия при различни стомашно-чревни инфекции, характерни за летните месеци от годината;

Осигурете им пълноценен сън

Пълноценният сън е изключително важен за здравето на децата през всеки сезон от годината. Европейската асоциация по медицина на съня публикува насоки, които посочват подходящото количество сън, което децата на възраст от 4 месеца до 18 години трябва да получават за 24-часов период:

 • 4 месеца до 12 месеца: 12 до 16 часа;
 • 1 до 2 години: 11 до 14 часа;
 • 3 до 5 години: 10 до 13 часа;
 • 6 до 12 години: 9 до 12 часа;
 • 13 до 18 години: 8 до 10 часа.

Заключение

Много важни решения, трябва да бъдат взети от родителите по отношение на отглеждането на техните деца. През летния сезон за подсигуряване здравето им се препоръчва използването на слънцезащитен крем всеки ден, консумация на повече пресни плодове и зеленчуци, пълноценен сън и при необходимост добавяне на продукт, който ще оптимизира функционирането на имунната им система и стомашно-чревния тракт, като Примадофилус кидс.

X
Add to cart