Малка аптечка по време на път

Автор на статията Веселина Стоянова
Магистър-фармацевт и управител Аптека Farmavision 

Декември е! Зимата чука на вратата и съвсем скоро снегът ще постели пухкавия си килим върху земята, превръщайки я в зимна приказка. Наближава Коледа и настроението е празнично. Тръпнем в очакване да се съберем и да прекараме повече време със семействата си, да се отдадем на заслужена почивка и да пътуваме.

Зимата предоставя страхотни възможности за любителите на снежни спортове, шейни, разходки на чист въздух, спа процедури или уютни вечери край камината. За едно незабравимо пътуване по празниците е важно да направим план – къде ще почиваме, за колко време и дали ще пътуваме с деца. Затова освен топли дрехи и добро настроение е необходимо да подготвим и аптечка в багажа. За всеки случай!

Прилошаване при пътуване

Кокулинхомеопатичен лекарствен продукт, който се използва за профилактика и лечение при проблеми с пътуването- морска болест, прилошаване в кола и самолет, както и при гадене и повръщане без повишена температура.

Простуда и грип

Витамин C – водноразтворим витамин, който е свързан с редица биологични процеси в организма: подпомага дейността на белите кръвни клетки, които разпознават и унищожават вируси и бактерии. Със своите антиоксидантни свойства предпазва тялото от вредното влияние на свободните радикали. Участва в синтезирането на колаген, необходим за нормалното функциониране на кръвоносни съдове, хрущяли, кожа и венци. Подобрява усвояването на желязото в организма и намалява чувството на умора и отпадналост.

Инфлуцид – хомеопатичен лекарствен продукт за профилактика  и лечение на настинка и грип. Помага за облекчаване на симптоми като: висока температура, хрема, мускулни болки и отпадналост, втрисане и кашлица. Има широк антивирусен спектър-  ефективен е срещу грипни, парагрипни, респираторни и херпесни вируси. Стимулира собствените защитни сили на организма , значително намалява времето на боледуване и предпазва от усложнения. Няма риск от странични действия и е подходящ за всяка възраст.

Шуслерова сол № 3 – хомеопатичен лекарствен продукт за първия стадий на всички инфекции. Помага при силно възпалeние, настинки, грип, рани, порязвания и първи признаци на слънчево изгаряне. Използва се и за профилактика срещу настинка и грип. Регулира обмяната на желязото и подобрява кислородното насищане на тъканите.

При травми

Зимните спортове са доста екстремни и крият рискове от претоварване на стави, мускули и възникване на травми.

Арнигел –  хомеопатичен лекарствен продукт за  локално лечение на травми при запазена цялост  на кожата.Улеснява резорбцията на синини, отоци и ограничава разпространението им, облекчава мускулната умора, осигурява лек охлаждащ ефект и е подходящ за цялото семейство,както и за деца над 1 година.

УНГ
  1. Назални деконгестанти (Ксилометазолин)- предизвикват свиване на кръвоносните съдове, премахват отока и намаляват количеството на секрета. Отпушват носа за няколко минути, но не са подходящи за продължителна употреба (повече от 5-7 дни) поради риск от влошаване на състоянието и други странични ефекти.
  2. Морска вода– почиства и улеснява дишането, хидратира лигавицата.
  3. Капки за уши – за симптоматично лечение и успокояване на болката при възпаление. Необходимо е да се затоплят в ръката преди приложение. Внимание! Болката в ухото не е за подценяване- ако се засили и не се повлиява от лечението, спешно потърсете специалист!
  4. Антипиретици
    Температурата е естествена защита на организма, която се бори с вредните микроорганизми ,затова не бързайте с употребата на медикаменти ако е под 38,5 ˚С ,защото те блокират собствената защита и забавят оздравяването.

При температура над 38,5 ˚С, вземете Парацетамол/Ибупрофен, или комбинирани продукти като Тайлол хот, Грипекс и др.  В такива случаи си останете вкъщи, приемайте много течности и си вземете почивка. При поява на по-сериозни симптоми, потърсете лекар.

Болки в гърлото и кашлица

Зимата е сезонът на респираторните инфекции и тези оплаквания са често срещани. Попитайте в Аптеки Farmavision относно комбинирани продукти за облекчаване на болките в гърлото и успокояване на кашлицата.

Средства за стомашно-чревни оплаквания

При смяна на обстановката и храната е възможно да възникнат неприятни симптоми като гадене, повръщане и диария. Те могат да доведат до тежко обезводняване и нужда от хоспитализация, затова винаги имайте под ръка пробиотик, водно-солеви прахчета, лоперамид и натриев цитрат.

Противоалергични средства

Прием на нова храна, ужилване от насекомо/животно и други могат да станат причина за алергична реакция с поява на обрив, сърбеж и подуване, а в редки ситуации и по-тежки симптоми, затова винаги имайте в себе си антихистаминен препарат . Рязка промяна в общото състояние и появата на задух изискват спешна консултация!

Слънцезащита за цялото семейство

Въпреки че слънцето не е толкова силно през зимния сезон, ако прекарваме повече време навън, е необходимо да защитим кожата си, която е значително по-чувствителна към външните фактори по това време на годината.

Нанасяйте достатъчно количество продукт с висок защитен фактор около 20 минути преди да излезете. Използвайте слънчеви очила, които осигуряват  100%  защита  и не забравяйте нежната кожа на устните, която също се нуждае от подходяща грижа.

Зимата е по-различна от всички останали сезони – тя е красива, нежна,а понякога и много люта. Снегът създава прекрасно настроение- децата играят навън, карат шейни, целят се със снежни топки и греят от щастие. А празниците, те създават уют, изпълват сърцата ни с радост и даряваме своята обич и щедрост към околните. Да благодарим,че сме отново заедно и че сме здрави!И нека не забравяме,че щастието е най-доброто лекарство!

Екипът на Аптеки Farmavision Ви желае светли празници, изпълнени с топлина и усмивки!

X
Add to cart