Варицела – превенция и облекчение на симптомите

 

Автор на статията Веселина Стоянова
Магистър-фармацевт и управител Аптека Farmavision 

И тази година, баба Шарка няма да подмине хиляди семейства, а в някои  домове ще се настани на празничната трапеза и ще се опита да развали Коледната атмосфера. От друга страна, това е възможност да си останем вкъщи и да прекараме време заедно.

Варицелата , позната още като лещенка, представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус , наречен Варицела-зостер (от семейството на херпесните вируси). Тя е сред най-често срещаните заболявания в детска възраст  и се характеризира с  много висока контагиозност –  при контакт с болен, 8 от 10 човека ще се заразят.

Обикновено засяга децата между 3 и 9 годишна възраст, но е възможно да се разболеят  по-малки деца и възрастни. Кърмачетата до 6 месечна възраст не боледуват от варицела, ако имат предаден от майката имунитет.

След прекарана инфекция, Варицела-зостер вирусът остава в латентна (неактивна) форма в организма  и години по-късно може да се реактивира и да причини  Херпес зостер. Той се характеризира със силно болезнен обрив, обикновено по хода на някой нерв. Ако човек, който не е прекарал Варицела, е в контакт с обрива на болен от Херпес зостер, е много вероятно да се разболее от Варицела.

Източник на инфекцията е болният човек. Предаването се осъществява най-често по въздушно-капков път – чрез кихане, кашляне и говорене, както и  при тесен контакт с болен и по-рядко с предмети, замърсени със секрет от обривните единици на болния.

Инкубационен период

Интервалът от контакта с вируса до изявата на първите симптоми на заболяването е от 10 до 21 дни, средно 12-14 дни.  Болният е заразен в периода от 48 часа преди появата на обрива до покриването на всички мехурчета с корички.

Симптоматика

Първите симптоми са нехарактерни и започват с повишена температура, леко главоболие ,болки в мускулите и грипоподобни симптоми, обща отпадналост и загуба на апетит, които продължават 2-3 дни.

Характерният обрив започва внезапно, понякога с рязко повишаване на температурата до 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема и окосмената част на главата, но бързо обхващат мишниците и бедрата, и се съпровождат от упорит сърбеж.

Обривът има няколко фази на развитие:

 • Макули- малки червени петна с големина на лещено зърно
 • Папули – надигнати розови пъпки, които се появяват в първите няколко дни;
 • Везикули – папулите се превръщат в малки мехурчета, изпълнени с бистра течност, които се пукат около ден след появата си.
 • Пустули: след около 12 часа течното съдържимо на везикулите помътнява и придобива белезникав цвят, формирайки така наречените пустули
 • Крусти – около шестия ден пустулите се пукат и се оформят корички, които впоследствие отпадат, като в редки случаи остават белези.

Нови пъпки се образуват постоянно през първите няколко дни от заболяването, така че може едновременно да се наблюдават всички обривни единици.

Превенция

Един от най-ефективните начини за предпазване от варицела е стриктно спазването на карантинните мерки – болните деца трябва да останат изолирани вкъщи и да не посещават детски заведения или училище, докато не се покрият с корички всички мехурчета. В повечето случаи заболяването протича леко и лечението се провежда в домашни условия.Хоспитализират се  само тежко протичащите случаи или тези, при които има усложнения. В преобладаващия брой от случаите варицелата протича леко без сериозни усложнения за 10-14 дни.

Лечение

При леките форми на заболяването, лечението е симптоматично – прилагат се антипиретици за понижаване на температурата, пудри и антисептични средства за намаляване на сърбежа. При по-тежко протичане са прилагат противовирусни препарати, които действат срещу херпесни вируси и други лекарствени средства, изписани от лекуващия лекар. При рязко влошаване  на общото състояние на болния, веднага потърсете лекарска помощ!

Средства за локално приложение

OSMOFORCE KIDS – е охлаждащ гел , създаден  за успокояване на кожните раздразнения и сърбежа, и предотвратява появата на белези.

 • Охлажда, хидратира и успокоява кожата
 • Намалява желанието за чесане и подпомага възстановителните процеси при кожни раздразнения

ВИРАСУТ ГЕЛ  – Охлаждащ гел- спрей.

 • Съдържа OSMO CARE-  уникална патентована технология, която клинично доказано успокоява дразнещите симптоми на варицелата като охлажда кожата и облекчава сърбежа.  Освен това, подпомага естествения процес на заздравяване и предотвратява образуването на белези след време.
 • Подходящ за деца над 6-месечна възраст;

ПОКСКЛИН ОХЛАЖДАЩА ПЯНАе натурален и безопасен продукт, предназначен за деца. Той е лесен за употреба и има приятен и лек аромат. Продуктът  може да се нанася върху големи кожни повърхности, бързо се абсорбира и осигурява успокояващо и охлаждащо действие.

Пяната съдържа 2QR – извлечен от Алое Вера патентован био-активен бактериален инхибитор. Той спомага за предпазване и облекчаване на раздразнената кожа, намалява сърбежа и подобрява състоянието на кожната тъкан. Другите съставки спомагат за успокояване и ускоряване на естествения заздравителен процес.

Полезни съвети:

 • Избягвайте да навличате детето с много дрехи- това  ще засили сърбежа и ще го направи неспокойно.
 • Обличайте го с памучни, леки и свободни дрехи, а завивките сведете до минимум.
 • Проветрявайте няколко пъти на ден и оставете стаята, където детето спи, по-хладна.
 • Ноктите на детето трябва да са чисти и изрязани, за да се избегне инфектиране на мехурите и белези от разчесване.
 • Погрижете се детето да пие много течности- вода, сокове и чай. Така ще го предпазите от дехидратация.
 • Тъй като обривите се появяват и в устната кухина и гърлото, приготвяйте течна и течно-кашава храна, която няма да затрудни храненето.
 • Относно къпането-това е спорен въпрос- някои специалисти препоръчват да не се къпят децата,а според други – това е задължително. Ако решите да изкъпете детето, направете го с по-хладка вода и избягвайте употребата на душ-гелове, поне докато мехурите завяхнат.
 • И последно, но НЕ по важност : Варицелата не е никак безобидна и могат да възникнат множество усложнения, затова не събирайте децата си с болни, с цел да се заразят. Всеки организъм е различен и не може да се предвиди как ще протече заболяването при вашето дете.

Обичайте се, усмихвайте се и не забравяйте, че щастието е най-доброто лекарство!

 

X
Add to cart